Exempel på kursplan för en kurs på 2-7 dagar

Detta är inte en exakt studieplan. Ingen kurs blir exakt som en annan. Alla delar till denna studieplan är f.n. inte klara. Kursen är under ständig utveckling. Frågor och feedback är välkomna. Större delen av kursmaterialet skickas som epostbilaga efter kursen tillde som önskar. Intyg ges efter genomgången kurs.

DEL 1 – Självläkningslärans historia

Vincenz Priessnitz och Gräfenberg
DE: Oertel, Ripper, Kneipp, Winternitz, Kuhne, Naturheilverfahren inom medicinen i Tyskland;
UK: R.T. Claridge, Florence Nightingale, J Thomson
Sverige
Europa
USA: Trall, Tilden, Lindlahr, Just, Naturlig Hygien och Spa rörelsen
Indien: Gandhi, Lakshman, Bose, Jussawalla
Australien: Hopewood, L O Bailey, Kenneth Jaffrey,
Edmond B. Szekely m.m.

Grundläggande filosofi
Hälsa definierad
Det är naturligt att vara frisk
Förhållanden som skapar hälsa

Orsaker till hälsa (Grundförutsättningar för hälsa)
Ren luft
Rent vatten
Naturlig föda
Motion och rörelse
Vila, sömn och avslappning
Kosmisk strålning
Positivt tänkande
Goda sociala- och familjeförhållande
Ett liv i harmoni men naturen och kosmos och dess rytmiska cykler
Strukturell integritet
Gott arv
Kunskap
Miljön och de naturliga elementen

DEL 2 – Nervenergi och cirkulation

Orsaker till sjukdom
Strukturell obalans +
Mental obalans +
Biokemisk obalans = toxemi
Toxemi definierat
Desmologi och ärrvävnad. Påverkan på nerver och blodkärl.
Stress
Fel föda
Brist på motion
Skadliga/misslyckade operationer
Skadliga tandbehandlingar
TMJ problem
Tungmetaller
Kemikalier
Skadlig strålning
Skadliga rytmer eller brist på rytmer
Påverkan av ljus, ljud, reklam och meddelanden, vibrationer
Olyckor
Pseudokunskap

DEL 3

Vad är det som håller oss vid hälsa och som läker oss? ”Hemligheten” med läkning.
Läkningscykeln
Behandling av akuta och kroniska tillstånd, skillnad av behandlingsprinciper
Fasta
Fasta eller svält?
Fasta definierad
När man fastar och när man inte fastar och varför
Hur man fastar (vad man gör och vad man undviker under en fasta)
Vad som händer under en korrekt utförd fasta
Indikationer och kontra-indikationer
Varningar

DEL 4

Ryggträning

DEL 5 – VÄGEN TILLBAKA TILL HÄLSA

SLs behandlingsprinciper
Primum non nocere est
SLs behandlingar, diagnos och undersökningsmetoder
Irisdiagnostik
Kostterapi
Flytande diet
Psykologi, samtalsterapi, konflikt- och problemlösning
Naprapati, kiropraktik, osteopati
Hydroterapi: Priessnitz 100 behandlingsmetoder
Naturlig familjeplanering
Ekologisk odling
Behandling av TMJ problem, tandproblem; operationer
SL vs medicinen. Filosofiska och därmed praktiska motsättningar
Läkemedel – förtjänar de namnet? Är vi medicinförgiftade?
Mikroorganismer

DEL 6

Mer om kosten
Jämförelse av naturlig och västerländsk kost
Kort näringslära
Chittenden
Biotillgänglighet
Naturlig föda och syra-bas balansen, kosten och dygnsrytmen
Dr Ragnar Berg (nobelpristagare)
Dr Alexander Haig
Matspjälkning – vila och aktivitet
Optimalt balanserad föda
Fördelar med Fresh/Raw Roods, Levande Föda/Råkost
Vad som händer vid upphettning av födan. Prof. Kouchakoffs forskning
Jord och odlingssätt
Ekologisk vs kemisk odling
Mineral och spårämnesinnehåll i ekologisk och konstgödslade grönsaker
Konstgödsling: mykotoxiner, kväve, fosfor, aluminium m.m.
Justus von Liebig

DEL 7

Näringslära
Olika födoämnen och deras påverkan på kroppen
Frukt
Grönsaker
Groddar
Säd
Nötter och frön
Alger
Oljor och fetter
Kött, fisk, ägg, mjölkprodukter
Pastörisering och homogenisering av mjölk
Skräpmat och raffinerad föda orsakar sjukdomar
Tobak
Alkohol
Läskedrycker
Socker
Jämförd anatomi
Artificiella födoämnen
Klassificering av födoämnen efter deras lämplighet som föda
God kostkultur – inte bara mat
Kemikalier
Hus och hem – faror: heltäckningsmattor, kemikaler i hus, mögel, luftkonditionering, m.m.

DEL 8

Orsaker till och behandling av cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, fetma, benskörhet, allergi, astma, utmattningsdepression, kroniskt trötthetssyndrom, huvudvärk, migrän, reumatism, mag-tarmsjukdomar, IBS m fl, MS, beroenden, m.m.
Forskning om kost och livsstil
The Hopewood Children
Föllingeprojektet
Mikkel Hindhede
Världen största forskningsprojekt på kost
Att bota det obotliga

DEL 9

Att äta för en bättre global framtid – miljöpåverkan av det vi äter

DEL 10

100 sätt att förbättra din hälsa

DEL 11

Ätliga vilda växter

DEL 12

Vildföda vandring

DEL 13

Sammanfattning
Kloka citat

DEL 14

Frågor och diskussion.
Lär mera.
Litteratur och hemsidor.

EVENTUELLT EXTRA

FILMER

Priessnitz
Diet for a New America
Eating